Als je pizza’s wilt bakken op je BBQ heb je een aantal dingen nodig. Om te beginnen natuurlijk een BBQ en dan wel een exemplaar met deksel. De deksel heb je nodig om met je BBQ een oven na te bootsen. Zo wordt de pizza ook van boven verhit en zijn alle ingrediënten gaar voor je bodem verbrandt. Pizza’s bakken op een BBQ zonder deksel is onbegonnen werk.
Wat je daarnaast ook zeker nodig hebt is een pizzasteen. Deze pizzasteen leg je op de BBQ en hierop bak je je pizza. De pizzasteen is gemaakt van een materiaal dat veel warmte kan hebben en dit is ook nodig, want een goede pizza bak je kort, maar op een hoge temperatuur.
Naast een BBQ met deksel en een pizzasteen is ook een pizzaschep erg handig. Je hebt deze niet per se nodig, maar het maakt het bakken van pizza’s wel een stuk eenvoudiger. Je gebruikt de pizzaschep zowel om de pizza op de pizzasteen te schuiven, als om de pizza er weer af te halen. Met een plank of bord is dit toch lastiger. Ik vind zelf een combinatie van een houten pizzaschep om de pizza’s op de BBQ te krijgen en een RVS pizzaschep om ze er weer af te halen het handigst. Op een houten schep blijft het rauwe deeg toch iets minder snel plakken dan op een RVS variant. Daarnaast kun je de volgende pizza alvast klaarmaken en direct op de BBQ schuiven als de vorige er af komt.
Voor het bakken van een pizza op de BBQ heb je heel veel warmte nodig. Het liefst een temperatuur van zo’n 300 graden. Die warmte wil je echter niet direct onder de pizzasteen, want dan wordt de pizzasteen veel te heet en verbrandt de bodem van je pizza. Je wilt bij het bakken van een pizza dus gebruik maken van indirecte hitte. In een kamado is dit eenvoudig, want dan gebruik je simpelweg eerst de platesetter of heat deflector, waarna je de pizzasteen op het rooster legt. Bij veel ketel BBQ’s heb je dat gemak echter niet. Bij een ketel BBQ zal je daarom je houtskool eerst goed moeten aansteken, waarna je het rondom langs de buitenkant van het kolenrooster verdeelt. Het midden van je kolenrooster blijft hierdoor vrij van houtskool. Leg nu je rooster op de BBQ en de pizzasteen in het midden en je hebt een situatie waarin je pizzasteen niet direct door de hete houtskool wordt verhit.
Heb je de BBQ aan gestoken en loopt de temperatuur op richting de 300 graden? Laat dan de pizzasteen rustig mee verwarmen. Wacht vervolgens niet te lang om je pizza te bakken. Hoe langer de pizzasteen op de BBQ ligt, hoe meer kans dat je pizzabodem verbrandt. Zeker als de pizzasteen niet helemaal indirect verhit wordt. Time het dus zo dat je klaar bent om de pizza te gaan bakken op het moment dat de BBQ en pizzasteen er klaar voor zijn!
Een pizza op de BBQ bakken op een temperatuur van 300 graden duurt niet lang. Met maximaal 5 minuten is je bodem gaar en knapperig en zouden de ingrediënten die op de pizza zijn gegaan dat dus ook moeten zijn. Beleg je pizza dus niet met dikke plakken rauw vlees, want die zullen niet op tijd gaar zijn.
Het pizzadeeg maken kan zowel met de hand, als met de mixer. Met de hand heeft mijn voorkeur, omdat je daarbij goed aanvoelt of je deeg goed genoeg gekneed is. Toch gebruik maken van de mixer? Kneed je deeg dan altijd nog even door met de hand, om zo goed aan te voelen of het deeg goed is. In mijn beschrijving hieronder leg ik uit hoe je het deeg met de hand maakt.
Ingrediënten:
– 340 gram Bloem
– 200 ml Lauwwarm Water
– 5 gram Zout
– 10 gram Gedroogde Gist
– 1 theelepel Suiker
– 2 eetlepels Olijfolie
– Extra Bloem
Overige benodigdheden:
– Ruime kom
– Vochtige theedoek
Neem een kom en doe hier het lauwwarme water in, met de gist en de suiker. Roer dit even door en laat 5 minuutjes staan. Als het goed is gaat de gist zijn werk doen en ontstaat er een schuimlaag op het water. Gebeurt dit niet? Dan is er een grote kans dat je gist dood is. Haal dan nieuw gist en probeer het opnieuw.
Meng ondertussen in een andere kom het zout door de bloem. Voeg na 5 minuten het mengsel van water, suiker en gist toe aan de bloem en roer de ingrediënten goed door elkaar.
Bebloem vervolgens je werkblad en leg het deeg hierop. Druk het deeg plat, voeg 1 eetlepel olijfolie toe en vouw het deeg weer samen. Strooi nog wat bloem over het deeg en kneed het deeg gedurende 10 minuten stevig door, tot er een elastische bal ontstaat.
Vet nu een schone mengkom in met een eetlepel olijfolie en leg je deegbal hier in. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een uur rijzen, tot het in omvang is verdubbeld. Hierna kun je het deeg in 2 gelijke stukken verdelen en deze op een bebloemd werkblad tot pizzabodem verwerken.
Het bakken van pizza’s op de BBQ wil je doen op een heel hoge temperatuur. Door de hoge temperatuur, de deksel van de BBQ en de pizzasteen simuleer je een houtoven in het klein. Het deeg gaart op die manier snel en je pizza hoeft maar 3 tot 5 minuten te bakken. De temperatuur die je wilt bereiken is ongeveer 300 graden.
De pizzasteen die je op je BBQ gaat gebruiken moet gelijkmatig worden verwarmd. Dit kun je het beste doen door de steen niet direct van onderen te verhitten met brandende kolen, maar door gebruik te maken van indirecte hitte. Gebruik je een kamado? Dan kun je de indirecte setting bereiken door de plate setter te gebruiken, die dan tussen de brandende kolen en de pizzasteen komt. Maak je gebruik van een kogel BBQ? Dan steek je de kolen aan en verplaats je ze naar de buitenkant van het kolenrooster wanneer ze goed branden. Zo houd je het midden van het kolenrooster vrij van brandende kolen, en wordt de pizzasteen gelijkmatiger warm.
Wil je helemaal op zeker spelen? Dan is het een tip om de bodem op een stuk bakpapier te leggen voor dat je hem gaat beleggen. Je kunt de pizza dan met bakpapier en al op de pizzasteen schuiven en het bakpapier er na een minuutje onder uit halen. Succes gegarandeerd!
Wanneer je de pizza van de schep op de steen wil schuiven moet je iets rustiger te werk gaan. Dit lukt je niet in één beweging, maar dat doe je in een aantal snelle korte bewegingen, waarbij de pizza steeds een stukje verder van de schep, op de steen schuift. Ligt de pizza op de BBQ? Dan sluit je de BBQ met de deksel en bak je de pizza 3 tot 5 minuten, tot de randen van de bodem bruin beginnen te kleuren, het deeg gaar is en je kaas gesmolten. Haal de pizza dan met de pizzaschep weer van de BBQ en schuif hem op een snijplank. Laat de pizza even 2 minuutjes liggen, voor je hem aansnijdt. Wanneer de grootste hitte er vanaf is, snijd je de pizza een stuk makkelijker.
